Voordelen voor andere beleidsterreinen
Slimme verlichting heeft dus een positief effect op de verkeersveiligheid. Hiermee komen we wellicht op de tweede oorzaak voor de lage verslimmingsgraad van het lichtareaal; de onbekendheid bij de andere beleidsterreinen. De beheerder van de openbare verlichting is primair verantwoordelijk voor de functionele elektrotechnische aspecten van de verlichting, waarbij energiebesparing of de verkeersveiligheid niet altijd als kpi zijn opgenomen.
Luminext stelt zich echter op het standpunt dat slimme verlichting onderdeel zou moeten uitmaken van het integrale beleid in de buitenruimte, want andere beleidsterreinen kunnen er wel degelijk van profiteren. Zo is de afdeling veiligheid en handhaving erbij gebaat dat de verlichting in de binnenstad snel opgeschakeld kan worden bij calamiteiten en de afdeling verkeer zou ondersteund kunnen worden door de verlichting te koppelen aan de verkeersintensiteit op doorgaande wegen of of op een fietspad in het buitengebied. Ook de afdeling milieu is gebaat bij diervriendelijke verlichting. Los van deze toepassingen zorgt slimme verlichting natuurlijk ook voor inzicht in het verlichtingsareaal, het energieverbruik en de CO2-uitstoot.
Grootschalig aanpakken
Tissing geeft aan dat het een mentale sprong vergt om op een functionelere manier gegevens te verkrijgen, waarbij hij pleit voor grootschalig slim verlichten. Nog steeds heel veel gemeenten hebben maar een klein gedeelte van het areaal slim gemaakt, terwijl het pas echt goed werkt als je het hele areaal ‘verslimd’ en er actief mee omgaat. Dat is precies de missie van het bedrijf; gemeenten ondersteunen om grootschalig slim te verlichten om zo, gemeentebreed en op meerdere beleidsterreinen, datagericht te kunnen sturen. Op de vraag hoe ze dat doen, antwoordt De Weerd: “Onder andere met het in huis ontwikkelde Luminizer platform, wat een van de weinige leveranciersonafhankelijke verlichtingsplatforms is. Alle slimme verlichting, van welke leverancier ook, kan gekoppeld worden zodat je inzicht krijgt in je totale areaal. We willen onze klanten gewoon graag helpen om verlichting slimmer te gebruiken. Samen maken we dan een plan, waarbij we kijken wat er eerst moet gebeuren. De één begint bij de doorgaande wegen en de ander bij het centrum, afhankelijk van waar de prioriteiten liggen. Vervolgens rapporteren we dan per kwartaal en laten we zien wat er mogelijk is. Daarnaast hebben we een supportafdeling waar je terecht kunt met vragen en organiseren we klantcontactdagen om samen te leren hoe je gebruik maakt van smart lighting”.
Plan
De heren merken op dat de route naar een volledig slim lichtareaal niet van de ene op de andere dag gaat gebeuren, daar is het te veelomvattend voor. Maar als ze één advies mogen geven aan gemeenten die nog geen gemeentebrede slimme verlichting hebben? “Maak een plan en stippel nu alvast de route uit naar integraal gebruik van slimme verlichting. En als je niet weet waar te beginnen, dan helpen we daar graag bij”.