Visie

De sterren weer zien boven Chemelot

Robert Tissing, directeur van Luminext

Een van de grootste ergernissen van de omwonenden is de enorme hoeveelheid licht die afstraalt van het chemische industriegebied Chemelot in Zuid-Limburg. Altijd. Omwonenden klagen dat het ’s nachts nooit donker is. Waarom niet alleen verlichten als het nodig is?

Visie

Een frisse kijk

In ‘Visie’ schijnen we een licht op de visies van kenners binnen de verlichtingsbranche.

Alle kennis aan boord voor succes

Robert Tissing: “In de industrie is het gewoon dat verlichting 24/7 brandt. Naast energieverspilling door de bijna 50.000 lampen, leidt dit tot lichthinder voor omwonenden en de natuur. Het achteloos verspillen van energie vind ik ontoelaatbaar en lichtvervuiling is echt niet nodig. Samen met terreinbeheerder en opdrachtgever Sitech, de Franse armaturenfabrikant Dietal, LEDs Enable, PSPL en ChessWise hebben we een nieuw verlichtingsconcept neergezet om dit immense terrein te verlichten. Door de samenwerking met deze bedrijven hebben we alle kennis aan boord. Alle partijen hebben een enorme drive om het tot een succes te maken.”

“Dag en nacht verlichten is echt ontoelaatbaar"

Robert Tissing, directeur Luminext

Direct duurzaam

De armaturen gaan gemakkelijk 20 jaar mee en verbruiken tot 90% minder energie. Omdat de lampen worden gedimd op de momenten dat licht niet nodig is, is de lichthinder voor de omwonenden aanzienlijk minder. Ook de forse vermindering van de CO2-uitstoot past in de duurzame doelstelling van Sitech op Chemelot.

 

15 jaar lang ontzorgd

Niet alleen de verlichting is bijzonder. LEDs Enable leaset de verlichting aan Sitech, waardoor er geen ‘cash’ investering nodig is. In het leasecontract zijn naast de aanschaf van de verlichting, de beheer- en besturingssoftware en de installatiewerkzaamheden ook de kosten voor het onderhoud opgenomen. Tissing: “Al met al levert bespaart de klant 30% op de verlichtingskosten. Een ander voordeel is dat Sitech 15 jaar lang geen lampen hoeft te vervangen door de lange levensduur van de LED’s. Geen uitval betekent dat het licht altijd brandt als het nodig is en dat er minder herstelwerkzaamheden zijn in de fabrieken. Dat verhoogt de veiligheid.”

Wanneer dimmen, wanneer verlichten?

“Soms moet het licht echt aan, bijvoorbeeld als er mensen aan het werk moeten’, legt Robert Tissing uit. “Veiligheid voor alles. In het Luminizer beheersysteem is dat met een druk op de knop zo geregeld voor enkele armaturen of een hele groep. Als er alarm is wordt het licht automatisch ingeschakeld net als bij uitval van het draadloze netwerk. Verder wordt er zoveel mogelijk gedimd.”

 

Nog zuiniger door intensieve monitoring

Robert vertelt trots: “Door efficiënt beheer en het intensief monitoren van de verlichting kan het verbruik van de lampen continu worden geoptimaliseerd. Dat heeft een positief effect op de levensduur van de armaturen. Luminizer detecteert storingen en berekent de resterende levensduur. Herstelwerkzaamheden worden automatisch in gang gezet. De ‘plants’ zijn uitstekend verlicht, zodat mensen veilig kunnen werken.”

In 2018 gaan alle fabrieken van de deelnemende bedrijven over op de nieuwe verlichting. In totaal worden circa 17.000 lampen vervangen.

Meer weten over slim verlichten in de industrie?

 

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met Robert Tissing en stel uw vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Robert Tissing
Robert Tissing

Algemeen Directeur