Conclusie: smart lighting leidt tot substantiële besparingen
Met deze business case is voor deze gemeente aangetoond dat er substantiële besparingen mogelijk zijn door de verlichting te dimmen. Bij scenario 4 wordt bijna 32 procent minder energie verbruikt. Bij toepassing van het dimschema ‘Elexon D60’ zijn de besparingen jaarlijks 481 MWh, 69k GBP, 132 ton CO2.
In deze grafiek worden voor voor alle vier de dimscenario’s het verbruik en de besparingen weergegeven in Kwh, Britse Ponden en Ton CO2:
In onderstaande grafiek het berekende energieverbruik voor elke lamp, voor elke dag en voor elk scenario, rekening houdend met het effect van astrotijden op lichtschema’s:
Bijkomende voordelen
Bij de genoemde besparingen moeten de minder kwantificeerbare voordelen worden opgeteld. Denk bijvoorbeeld aan actieve lichtsturing op doorgaande wegen, waarbij de software voor het aansturen van de openbare verlichting wordt gekoppeld aan software voor verkeerstellingen. Het toepassen van lokale sensoren kan een besparing opleveren tot 85%. Ook zijn er de voordelen wat betreft het besparen op operationele kosten door automatische storingsmeldingen, minder druk op het KCC en de snelle reparatietijden bij defect.
Daarbij de aantekening dat het smart lighting systeem er niet alleen is om te dimmen, maar juist ook de mogelijkheid geeft extra te verlichten waar en wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld in het geval van calamiteiten of een event.
Monitoring en bijsturen
De informatie uit het systeem vertelt of er op de juiste manier wordt gedimd. Door de verlichting op het energiedashboard in Luminizer beheersoftware te monitoren, kun je zien of de besparingsresultaten van het smart lighting systeem naar verwachting zijn. Het stelt je in staat bij te sturen waar nodig. Ook kun je de performance vergelijken met andere gemeenten. Het smart lighting systeem wordt een actief onderdeel van het beheer van de openbare ruimte.