De samenhang van de verschillende initiatieven en projecten die de gemeente heeft ondernomen op het gebied van het beheersbaar maken van voedingskasten, lichtmasten en ondergrondse kabels en leidingen tonen de integrale benadering die de gemeentelijke organisatie in de praktijk brengt.
Zo past Arnhem in het centrumgebied en langs doorgaande wegen ’smart’ LED verlichting toe, die op afstand kan worden uitgelezen en aangestuurd. Hiermee wordt de sfeerbeleving in het stadscentrum versterkt en tegelijkertijd wordt het energieverbruik beperkt. Daarnaast wordt het aantal lichtmasten dat in storing is geminimaliseerd door automatische storingsdetectie, zodat de veiligheid wordt vergroot.
Naast het toepassen van Smart Lighting bij de individuele lichtpunten heeft Arnhem ook de voedingskasten voorzien van slimme connectiviteit, zodat de werking van het systeem online gemonitord kan worden. Door systematisch vanuit verschillende invalshoeken toe te werken naar een situatie waarin alle OVL objecten en systemen, inclusief de ondergrondse (kabel) infrastructuur, in samenhang beheerd en aangestuurd kunnen worden, maakt de gemeente optimaal gebruik van de openbare verlichtingsinstallatie.
Door de strategische beslissing te nemen om als nieuwe standaard slimme technologie toe te passen in de openbare verlichting en dit vervolgens consequent toe te passen laat Arnhem zien hoe openbare verlichting op een actieve manier kan worden toegepast voor energiebesparing en kwaliteitsverbetering.
Wethouder Bob Roelofs nam namens de gemeente de Smart Lighting Award in ontvangst uit de handen van Robert Tissing, directeur van Luminext, op het stadhuis van Arnhem, in aanwezigheid van het team openbare verlichting van de cluster openbare ruimte van de gemeente.