• 'De Open API maakt externe softwarekoppelingen mogelijk'

  • 1

Openbare verlichting op gelijkspanning wint terrein. Steeds meer gemeenten, provincies en bedrijven zijn overtuigd van de vele voordelen.  Nieuwe wijken, stadscentra en bedrijfsterreinen worden voorzien van gelijkspanningsnetten.

Onze stroom tot nu toe

Zonder dat we het in de gaten hebben, maken we elke dag gebruik van apparaten die werken op gelijkspanning. Denk aan laptops, mobiele telefoons, elektrische auto’s, scheerapparaten, zonnepanelen, kleine elektronische componenten als microchips en LED openbare verlichting.

Omdat er wisselspanning uit onze stopcontacten komt, moet elektriciteit steeds worden omgezet naar gelijkspanning. Dat geldt ook bij de openbare verlichting. Die omzetting kost energie en er zijn extra grondsto en en materialen voor nodig, zoals koper en kabels. Dat maakt energienetten op wisselspanning duur en niet milieuvriendelijk.

Gelijkspanning heeft de toekomst

Als het energienet direct gelijkspanning levert, is een conversie van wisselspanning naar gelijkspanning niet meer nodig. Hierdoor is gelijkspanning veel goedkoper en duurzamer dan wisselspanning. De voordelen van gelijkspanning zijn zelfs zo aantrekkelijk, dat we er niet meer omheen kunnen.

Smart openbare verlichting op gelijkspanning

Ook smart openbare verlichting (OVL) op basis van gelijkspanning heeft veel voordelen ten opzichte van wisselspanning. Denk aan minder energieverbruik, minder benodigde grondsto en en minder onderhoudskosten. Een zeer snelle communicatie binnen het slimme OVL-netwerk is gegarandeerd, de dimprestaties van de LED’s verbeteren aanzienlijk en de uitstekende lichtkwaliteit van de zuinige LED’s blijft behouden. Tot de mogelijkheden bij smart OVL behoort nu ook een zelfvoorzienende gelijkspanningsinstallatie, die wordt gevoed door wind- of zonne-energie en die bij een overschot de energie terug levert aan het net. 

De voordelen van slimme verlichting op gelijkspanning

  • Kostenbesparend door tenminste 50% minder gebruik van materialen als koper, kabels, componenten en schakelkasten 
  • Minder onderhoud nodig en daarmee kostenbesparend
  • Energiezuiniger (tot wel 75% met LED en dynamisch dimmen, met behoud van lichtkwaliteit)
  • Minder milieubelastend door minder benodigde grondstoffen en een lagere CO2-uitstoot
  • Veiliger door automatische aardlekdetectie  en snellere afschakeling bij kortsluiting
  • Duurzamer door langere levensduur
  • Zowel toepasbaar op nieuwe als bestaande elektriciteitsnetten
  • Ideaal voor decentraal opgewekte zonne- of windenergie 

Waarom kiezen voor gelijkspanning?

Bekijk de korte presentatie waarom gemeenten, provincies en bedrijven steeds vaker kiezen voor smart OVL op gelijkspanning.

  

Bekijk het interview met gelijkspanningspecialist Harry Stokman van DirectCurrent BV

Waarom overstappen op gelijkspanning?

 

Download de complete brochure en andere informatie over gelijkspanning

Smart OVL op gelijkspanning; een sterke combinatie