Ruim 4.300 armaturen
in de Noord-Brabantse gemeente Gilze en Rijen en de buurgemeenten Baarle-Nassau en Alphen Chaam worden vervangen door slimme LED-verlichting. Een omvangrijke operatie voor Heijmans, in samenwerking met Luminext. Schréder en Lightronics leveren de LED armaturen.


Slim beheren en besturen

Om energie te besparen, de CO2-uitstoot te verlagen en lichthinder voor inwoners te verminderen, wordt de verlichting slim gemaakt. Dit gebeurt met de telemanagement-oplossingen van Luminext. De lamp controllers (OLC's) in de armaturen maken het op afstand beheren en bedienen van de verlichting mogelijk en met de Luminizer software heeft de gemeente real-time inzicht in de status van de verlichting. Omdat ze elke storingsmelding direct ziet, kan de gemeente ervoor zorgen dat de reparatie meteen in gang wordt gezet en het licht snel weer brandt. Bovendien is met de automatische storingsdetectie het tijdrovende schouwen in de wijken verleden tijd. Ook geeft de slimme beheer- en bedieningssoftware de gemeenten de mogelijkheid de openbare verlichting op afstand te dimmen en af te stemmen op de verlichtingsbehoefte op dat moment.

                       

 Energie en kosten besparen

Op 15 september 2017 plaatste Wethouder Ariane Zwarts de eerste armatuur van dit project in Gilze en Rijen. Ze is blij met deze investering: “Het is een goede keus om te investeren in duurzame, slimme LED verlichting. Dit scheelt niet alleen enorm in de kosten, maar bespaart ook veel energie. Door ‘Samen Bewust’ aan de slag te gaan, kunnen we nog veel meer duurzame doelen bereiken!”

Naar verwachting wordt dit project eind 2017 afgerond.
 

---------
 

Eindopdrachtgever: ABG Gemeenten
Opdrachtgever voor Luminext: Heijmans
Aannemer: Heijmans
Omvang opdracht: ca. 4.300 lichtpunten
Armaturen: Schreder en Lightronics
Oplossing Luminext: ALiS gecertificeerde Luminizer telemanagementsoftware, OLC300 lampcontrollers, gateway, assemblage, in werking stellen
Projectoplevering: eind 2017