Nederland wordt steeds slimmer, maar waarom? Met de nieuwste technologieën kunnen we steeds beter voorzien in de informatiebehoefte. Directeur Henk Walraven van Luminext over de zin van smart.


Wat is een smart city eigenlijk?

Een smart city is een stad waar de inwoners gelukkig en gezond zijn, comfortabel en veilig kunnen leven en beschikken over de informatie die ze daarvoor nodig hebben. Het zijn niet de sensoren die van een stad een smart city maken, maar het gaat erom dat je de gegevens die deze sensoren verzamelen combineert en dat je dan advies geeft op basis van de uitkomsten. Advies waarmee onze leefomgeving prettiger, veiliger en gezonder wordt.
‘Het is leuk om te weten hoe koud het buiten is en wat de temperatuur is van het wegdek, maar wat je echt wilt weten is wanneer je zout moet strooien.’

 


Wat merk ik daarvan in mijn stad?

Je kunt bijvoorbeeld gegevens combineren over de parkeerdichtheid in het centrum van Amsterdam, het aantal auto’s dat een parkeerplaats zoekt, de luchtkwaliteit, het weer en de actuele verkeersstroom naar de stad. Overschrijdt de uitkomst de gestelde norm? Dan stuur je astmapatiënten het advies de binnenstad te mijden om benauwdheid te voorkomen. Ook kun je automobilisten via matrixborden adviseren buiten de stad te parkeren en de metro naar het centrum te pakken. Hoe komt die slimme informatie bij mij als inwoner terecht?

Sensoren verzamelen de data uit de omgeving. Die worden via een infrastructuur naar een open softwareplatform gestuurd en verwerkt tot informatie. Die is vervolgens via een front-end beschikbaar voor bijvoorbeeld de politie, gemeente, inwoners of een app leverancier. Het anoniem maken van de gegevens is daarbij natuurlijk zeer belangrijk. Het advies komt uiteindelijk bij jou terecht op het moment dat jij er behoefte aan hebt, via een app op je smartphone, een website of je navigatiesysteem.


Maken we nu al gebruik van deze slimme ontwikkelingen?

Smart lighting is de eerste echte smart city -toepassing. Op het Leidse Plein bijvoorbeeld, wordt de verlichting aangepast aan de situatie. Is het gezellig en geniet iedereen van zijn drankje op het terras, dan is de lichtintensiteit niet te fel en passend bij de sfeer. Diep in de nacht, als de cafés sluiten, gaat de verlichting naar 100% zodat mensen zich veiliger voelen. Als er een calamiteit is, dan worden extra spots met het P2000 politiecommunicatiesysteem geactiveerd, zodat hulpverleners goed hun werk kunnen doen.


Wat kan een gemeente nu al doen om klaar te zijn voor onze toekomstige informatiebehoefte?

Je kunt het beste kiezen voor een beheer- en besturingsplatform voor de buitenruimte waarmee je niet aan bepaalde leveranciers gebonden bent. Luminizer is zo’n onafhankelijk platform. De software moet koppelbaar zijn aan de sensoren en armaturen die je in de toekomst wilt gebruiken en het platform moet de data beschikbaar kunnen stellen aan wie jij dat wilt. Kies daarnaast voor sensortechnieken die functioneel iets toevoegen aan de veiligheid, het comfort of het plezier in jouw gemeente.

‘Ik denk dat je je vooral moet laten leiden door datgene waarvan inwoners of bestuurders zeggen: dat willen we, want daar hebben we wat aan.’