Luminext ontwikkelt Smart City Hubs met partners Eneco, Huawai, Sustainder en Bouwfonds. Dit gebeurt in The Green Village op de campus van de TU Delft. Dit is een proeftuin voor duurzame innovaties om steden mooier, veiliger, comfortabeler en gezonder te maken. 

Smart City Hubs bieden een open en organisch uit te breiden platform op basis van lantaarnpalen. Diverse dienstverleners kunnen hieraan zelf sensoren koppelen of gegevens gebruiken die door het platform worden verzameld. Bijvoorbeeld het op afstand beheren van verlichting, het meten van luchtkwaliteit, verkeersdrukte en geluidoverlast, snelle mobiele communicatie of het signaleren van vrije parkeerplaatsen. Hiermee wordt bijgedragen aan een beter milieu, een aantrekkelijke leefomgeving en bovenal een veilige en gezonde stad.

De lantaarnpaal als Smart City Hub

Lantaarnpalen ziet Luminext als de ideale basis voor smart city technologie. Ze hebben tenslotte al elektriciteit, de gewenste hoogte voor communicatie en zijn overal te vinden. In Smart City Hubs worden de sensoren en apparatuur netjes weggewerkt. De sensordata worden via een dataplatform omgezet naar informatie en aan partijen geleverd die hun diensten aan inwoners of andere belanghebbenden willen leveren.

Henk van Walraven, Directeur Luminext: “Het Luminizer dataplatform beheert en bestuurt niet alleen slimme verlichting, maar verwerkt de sensordata ook tot informatie. Op basis daarvan kunnen gemeenten en app- leveranciers advies geven aan inwoners waardoor ze prettiger, veiliger en gezonder kunnen leven in de stad.”


Testen in een real-life omgeving

Luminext gaat met haar partners Sustainder, Huawei, Bouwfonds en Eneco het open Smart City Hub concept testen in The Green Village, een initiatief van de TU Delft. Uniek aan dit concept is dat er een slimme stadsinfrastructuur wordt aangelegd waarop bedrijven samen met studenten, start-ups, onderzoekers en opdrachtgevers innovaties ontwikkelen en testen. Met verschillende deelnemers worden ideeën getoetst en mogelijke toepassingen ontwikkeld voor inzet van diensten in de woon, werk- en leefomgeving. In The Green Village wordt in een echte omgeving getest, met woningen en kantoren. In deze living lab kunnen gemeenten of private terreinbeheerders  gedurende de ontwikkeling van de Smart City Hub al meekijken welke diensten in de toekomst voor hen relevant zijn. Door samen te werken met bedrijven, kennisinstellingen, gemeenten en inwoners van steden is het mogelijk kleine pilots om te zetten in grootschalige smart city-oplossingen.

Jan van de Ven, manager Smart Outdoor Eneco: “Steden kunnen alleen slim worden als er veel voor bewoners waardevolle toepassingen worden bedacht. Samen met partners creëren we een ecosysteem van bedrijven en studenten waarmee we de ontwikkeling van slimme toepassingen stimuleren en de ontwikkeling van slimme steden versnellen. De slimme combinaties van diensten en infrastructuur dragen direct bij aan gemeentelijke doelen en het oplossen van stedelijke problemen.”


Interesse?

Geïnteresseerde partijen met ideeën voor diensten op basis van de Smart City Hubs zijn van harte welkom om deel te nemen aan  dit initiatief in The Green Village. Neem contact op met Vincent Ilmer, Business Developer Eneco via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..