Als gaststad voor de jaarlijkse 3FM Serious Request mocht de gemeente Haarlem ruim 1,2 miljoen bezoekers ontvangen. Een groots evenement en een mooie kans om de stad meer bekendheid te geven, en daarmee ook een grote verantwoordelijkheid voor de gemeente.


Calamiteitenverlichting voor meer veiligheid

Om de bezoekers een veiligere omgeving te bieden en tegelijk te zorgen voor meer veiligheid op straat voor het reguliere uitgaanspubliek, koos de gemeente voor calamiteitenverlichting in de binnenstad. Luminext zorgde voor vijftien op afstand te activeren LED-schijnwerpers van RXLight op diverse drukke plekken in de binnenstad. Ook werden tien koperen lantaarns voorzien van extra calamiteiten-LED’s met fel wit licht.


Op afstand verlichting te activeren 


Bij een vechtpartij, rellen of vandalisme wordt de calamiteitenverlichting geactiveerd en ook als de kroegen sluiten, wordt het lichtniveau van de lampen flink verhoogd. De verlichting kan op elk moment en overal op diverse manieren worden ingeschakeld. Via sms door de horeca-portiers, via het beheer- en besturingssysteem Luminizer door de gemeente of via het P-2000-systeem door de politie.


Afschrikkende werking en extra goed zicht

De nieuwe straatverlichting maakt het uitgaansgebied niet alleen veiliger, maar zorgt ook voor een beter imago van de stad. De felle lampen hebben een afschrikkende werking op degenen met kwade bedoelingen en ze zorgen voor beter zicht, zodat de politie effectiever kan optreden bij een calamiteit en de situatie snel onder controle heeft. Bovendien versterkt de extra straatverlichting rond sluitingstijd van de cafés de indruk dat de uitgaansavond inderdaad is afgelopen. Mensen gaan daardoor sneller naar huis, hebben daarbij goed zicht en een veiliger gevoel in de goed verlichte straten.


Succes

Omdat de calamiteitenverlichting een succes is gebleken, is de calamiteitenverlichting onlangs uitgebreid met extra schijnwerpers. Ook is de verlichting verdeeld in vier clusters, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden geactiveerd. Bewoners van de binnenstad ervaren meer rust en minder ruzie op straat, omdat relschoppers en hangjongeren door de lampen beseffen dat ze in de gaten worden gehouden. Ook de winkeliers zijn blij met de extra verlichting.