Tip 1: Zorg ervoor dat alle asset informatie up-to-date is
Door goed de assets te beheren, weet je precies waar welke lichtmast staat en met welke onderdelen en hoe oud de installatie is. Je stuurt de monteur met de juiste materialen op pad voor onderhoudswerkzaamheden. Praktisch is een assetmanagement module waarin naast de armatuur-gegevens ook de data van de schakelkasten, masten en controllers geregistreerd staan.
Tip 2: Werk met elkaar in eenzelfde systeem
Door het gebruik van eenzelfde werkorderomgeving voor zowel de aannemer, de beheerder als de monteur is iedereen altijd op de hoogte van de status van een reparatie. Een koppeling tussen verschillende systemen geeft hetzelfde resultaat.
Tip 3: Let op slimme tools voor communicatie en monitoring
Zorg ervoor dat de monteur op locatie direct online de werkzaamheden registreert en foto’s en opmerkingen bijvoegt voor extra duidelijkheid. Zeer efficiënt is het als de vervangen onderdelen ook automatisch worden doorgevoerd in de assetmanagement module.
Tip 4: Integreer contractafspraken in de onderhoudsmodule
Het is handig de contractafspraken voor onderhoud te integreren in de werkordermodule. Daardoor is het monitoren van de doorlooptijden van opdrachten mogelijk en kun je ingrijpen wanneer nodig. Zo worden langdurige defecten, boetes en klachten van inwoners voorkomen.