Koploper in slimme toepassingen
De Provincie Zuid-Holland behoort tot de absolute koplopers als het gaat om slimme toepassingen. Naast haar sterke visie is ook de wijze waarop ze smart lighting weet te combineren met andere innovatieve oplossingen in de buitenruimte een compliment waard. Zo maakt ze gebruik van energieopwekking met zonnepanelen en slimme systemen voor een vlotte verkeersdoorstroming. Door de grootschalige uitrol van slimme verlichting profiteert de provincie Zuid-Holland optimaal van voordelen als automatische storingsdetectie en energiebesparing door te dimmen in de stille uren.
Jaarlijks symposium
Tijdens deze 3e editie van het Luminext Smart Lighting Symposium discussieerden gemeenten, provincies, aannemers en leveranciers over de mogelijke veranderingen in de omgang met openbare verlichting en de kansen en ideeën voor de toekomst van smart lighting. Bezoekers gingen naar huis met een tas vol eye-openers.
Slimme data-uitwisseling
Tijdens het symposium werd duidelijk dat ondernemerschap en lef nodig zijn om te komen tot innovaties voor een duurzame, energiezuinige circulaire economie en dat het uiteindelijk de mensen zijn die het moeten doen. Smart lighting wordt steeds meer wereldwijd toegepast en met name de ontwikkelingen in Verkeersregelinstallaties (i-VRI) en Talking Traffic gaan zeer snel. Met IT- koppelingen kunnen we ervoor zorgen dat we van elkaars data gebruik kunnen maken en daarmee wordt het plaatsen van meer sensoren in de buitenruimte overbodig.
Abonnement
Een interessante trend is de verschuiving van bezit naar gebruik. Niet alleen in de openbare verlichting in de vorm van lease-oplossingen op maat, maar ook bij grote bedrijven. Zo least Schiphol de borden voor informatievoorziening, hebben ziekenhuizen de inrichting en het onderhoud voor operatiekamers uitbesteed en maken scholen gebruik van leerprogramma’s en computers op basis van een abonnement. Voordelen van deze constructies zijn dat er zonder grote investeing direct gebruik kan worden gemaakt van de nieuwe producten, terwijl de operationele kosten gelijk blijven en er geen omkijken is naar het onderhoud.
Durf te doen
Alfred Groote van de gemeente Helmond en Peter Wijands van de gemeente Rotterdam vertelden over hun ervaringen met de grootschalige inzet van smart lighting. Binnen 5 jaar willen zij hun gemeenten volledig voorzien van slimme verlichting en daarin zijn ze al flink op weg. Ze combineren verschillende systemen zodat elk stadsgebied de verlichting krijgt die er het beste past. “Van durven en doen leer je het meest”.