Visie

Smart data in de stad

Hoe smart data het leven in de stad veranderen

8 steden laten zien hoe smart data onze manier van leven veranderen. Van Las Vegas tot Kopenhagen, overal wordt slimme technologie toegepast voor een efficiënte, veilige en prettige leefomgeving. 

Hoe werkt smart data management precies en welke voordelen hebben nieuwe technologieën voor bedrijven en inwoners van de stad?  

Visie

Een frisse kijk

In ‘Visie’ vertellen medewerkers, klanten en partners over hun kijk op smart lighting.

1 Las Vegas: live data

24 uur per dag bruist Las Vegas. Een bijzondere stad waar in de casino’s jaarlijks miljoenen bezoekers worden verwelkomd. Naast de 43 miljoen toeristen per jaar heeft Las Vegas bijna 650.000 inwoners die allemaal behoefte hebben aan openbare veiligheid, transport en nutsvoorzieningen. Stadsbestuurders hebben zich recentelijk gericht op het beheer van smart data om te kunnen voorzien in die behoeften.

De gemeente gebruikt de Smart Spaces- en Video Intelligence oplossing van Hitachi. De oplossing bestaat uit een combinatie van hardware en software die intelligente videobeelden en IoT-data gebruikt om een duidelijk beeld te geven van activiteiten en veiligheidsissues voor slimme real-time data analyse en het efficiënter inzetten van middelen.

De stad kan bijvoorbeeld heat maps van wegen produceren om te bepalen of een klein gat in de weg binnenkort groter zal worden. De stad kan dan stappen ondernemen om het probleem op te lossen voordat voertuigen echt beschadigen. Ook zijn afvalinzamelingsroutes teruggebracht van tien naar vier uur op basis van smart data.

2 Seoul: slim afval management

Met bijna tien miljoen mensen is afvalbeheer in de hoofdstad van Zuid-Korea een speerpunt. Seoul is een van de meest high-tech steden ter wereld, en daarom is het geen verrassing dat big data en IoT onderdeel uitmaken van de smart-waste oplossing.

“Toen de eerste smart city-projecten in Korea opdoken, is Ecube Labs opgericht in Seoul”, vertelt Guillaume Weill, projectdirecteur bij Intralink. “Hun producten zijn ondertussen geïnstalleerd op meer dan 150 locaties in Seoul, van parken en warenhuizen tot toeristische districten.” Het gaat om afvalbakken op zonne-energie die afval klein maken, sensoren die de hoeveelheid afval in elke vuilnisbak meten, een big data platform dat de informatie over de afvalbakken verzamelt en software dat automatisch de snelste afvalophaalroutes bepaalt op basis van zelflerende algoritmen. Deze innovatieve oplossingen zorgen voor enorme kostenbesparingen plus een schonere stad.

3 Amsterdam: 3D geprinte slimme brug

Met een netwerk van zo’n 1.800 grachten heeft Amsterdam meer bruggen dan bijna elke andere stad ter wereld. Stel nou dat die bruggen door smart city data management met andere infrastructuren konden praten waardoor een reis door de stad soepeler zou verlopen? De MX3D-brug is ’s werelds eerste slimme, 3D-geprinte stalen brug, ontworpen door Joris Laarman Lab in samenwerking met Arup en ondersteund door Autodesk en andere partners.

De 40 meter lange slimme voetgangersbrug van het Nederlandse bedrijf MX3D is gebouwd over een van de oudste grachten in Amsterdam op de Oudezijds Achterburgwal. Deze brug is uitgerust met sensoren en streamt de bruggegevens naar de Cloud. Daar worden de data over het verkeer op de brug, de staat van de brug, de directe omgeving en de milieuomstandigheden verwerkt en visueel beschikbaar gemaakt. Zo stuurt de slimme brug stuurt een waarschuwing als er onderhoud nodig is. Doordat de brug met wegen communiceert, kunnen de verkeerslichten beter worden afgesteld en verkeersopstoppingen op drukke tijden worden verminderd.

"Innovatieve oplossingen zorgen voor enorme kostenbesparingen plus een schonere stad"

4 San Francisco: slimme fietsen

Een van de strategische doelen van de San Francisco Municipal Transportation Agency (SFMTA) is om voorrang te geven aan vervoer zonder auto. Een deel van haar visie op een duurzaam vervoersysteem behelst een veilig netwerk van fietsvriendelijke straten waar mensen van alle leeftijden zorgeloos en veilig kunnen fietsen.

De SFMTA maakt gebruik van geautomatiseerde tellers om de belangrijkste fietsgegevens te monitoren. Deze worden jaarlijks geanalyseerd om een ​​idee te krijgen van het fietsgebruik in de stad. Met behulp van de informatie van deze slimme tellers voegde de SFMTA tien mijl toe aan het fietsnetwerk inclusief bescherming tegen passerend verkeer op de nodige plekken en zijn er dertig nieuwe kruispunten gecreëerd.

5 Stratford, Ontario: snel een parkeerplek vinden

Parkeren is vaak tijdrovend en frustrerend in de stad. Met behulp van smart city data management kan het een veel simpelere aangelegenheid worden. De Canadese stad Stratford in Ontario greep haar kans om te investeren in slimme technologie die ervoor zorgt dat bezoekers minder tijd kwijt zijn aan het vinden van een parkeerplaats. Daardoor houden ze meer tijd oer om geld uit te geven in de lokale winkels.

De stad heeft 78 IoT-sensoren geïnstalleerd die informatie samenvoegen met een wereldwijd navigatiesysteem of GPS en aangeven of een parkeerplaats vrij of leeg is. Updates worden elk half uur doorgegeven aan een Amazon Web Services MQTT Broker, die de update doorstuurt aan het WebFOCUS data-analyseplatform van Information Builders. WebFOCUS creëert vervolgens eenvoudig leesbare weergaven, die aangeven welke parkeerplaatsen vrij zijn waar, wat de drukste parkeerperioden zijn en welke parkeerterreinen, parkeergarages en parkeervakken het meest geliefd zijn bij inwoners.

Stratford omarmt open data. Zo verstrekt ze parkeersensorgegevens aan lokale ondernemers en ontwikkelaars, zodat zij apps kunnen ontwikkelen, zoals een routebeschrijving van de auto naar het restaurant en kortingen om een bezoek aan de stad te stimuleren.

6 Edam-Volendam: smart lighting

Met haar authentieke straatjes en charmante vissershaven is Edam-Volendam een echte toeristentrekker. De gemeente wilde de energierekening voor openbare verlichting verlagen en tegelijkertijd zorgen voor een veilige omgeving voor de bezoekers en inwoners. De smart lighting sytemen van Luminext in combinatie met LED-armaturen van Lightronics en Lightwell geven de oplossing.

Door de openbare verlichting alleen daar te laten branden waar het nodig is en te dimmen als er geen verkeer is op straat, bespaart Edam-Volendam energie terwijl een veilige omgeving is geborgd. Met de slimme verlichtingstechniek in de armaturen en het telemanagementsysteem van Luminext wordt het openbare verlichtingsnetwerk op afstand bestuurd en beheerd.

De smart lighting zorgt ervoor dat de hoeveelheid licht automatisch wordt aangepast aan de behoefte aan licht op straat. Met meer licht in donkere steegjes wordt het gevoel van veiligheid verbeterd en het dimmen van de verlichting in een woonwijk geeft minder lichthinder in de slaapkamer, wat goed is voor de nachtrust. Het smart lighting systeem detecteert defecte lampen automatisch, waardoor reparaties snel in gang kunnen worden gezet en de straatlantaarn snel weer naar behoren functioneert. Ook dat komt de veiligheid op straat ten goede. De verlichting en het energieverbruik worden continu gemonitord om de verlichting zo efficiënt mogelijk te kunnen dimmen. Daardoor zijn de energiebesparingen optimaal.

7 Kopenhagen: smart energy

Met de afnemende mondiale energievoorraden moeten steden zorgvuldig hun energieverbruik onder de loep nemen. Het is dan ook geen verrassing dat het verlagen van het energieverbruik een grote motivatie is als het gaat om smart citiy-ontwikkeling en het gebruik van big data.

Frederiksberg Forsyning, een openbaar nutsbedrijf in Kopenhagen, wilde een slimme oplossing vinden voor de energielevering en het voedingsnetwerk optimaliseren en efficiënter maken. Een van de problemen daarbij is de betrouwbaarheid van de data over het water- energieverbruik, want nutsbedrijven zijn over het algemeen afhankelijk van hun klanten voor het doorgeven van de maandelijkse of jaarlijkse meterstanden.

Om dit probleem aan te pakken, heeft het bedrijf een connectiviteitsnetwerk opgezet in de hele gemeente en sensoren in de pijpleidingen geïnstalleerd om het gebruik te meten vanaf het punt van productie tot bij de eindklant. Ze gingen van het onregelmatig verkrijgen van de meterstanden door de klant naar maar liefst 700 data punten per seconde en kregen inzicht in het water- en energieverbruik.

8 Brussel: slimme transporttechnologie

De Belgische hoofdstad Brussel heeft vier metrotreinen, zeventien tramlijnen en vijftig buslijnen die de forensen en inwoners naar hun bestemming brengen. Om de klantenservice te verbeteren en het systeem efficiënter te laten werken, volgt STIB-MIVB, het bedrijf dat het openbaar vervoer beheert, 401 miljoen ritten per jaar en 1.200 voertuigen. Om de enorme stroom big data te verwerken en toegang te krijgen tot de analyses, werkt ze samen met SAP en Cubis.  Naast het verbeteren van de reiservaring in de stad, maakt de samenwerking proactief onderhoud van voertuigen mogelijk. Ook geeft het meer transparantie als het gaat om het gebruik van openbare middelen, de mogelijkheden om tegemoet te komen aan passagiers met een handicap en het verminderen van de impact op het milieu. “Steden produceren zo veel data. Die kunnen ons helpen reistijden, routes en knelpunten in het vervoersnetwerk beter te begrijpen”, zegt Brian Duffy, president van SAP in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Als data op de juiste manier worden geïnterpreteerd en gebruikt, kunnen mensen sneller en efficiënter reizen en kunnen ze beter vertrouwen op het openbaar vervoer.”

 

 Bronnen: Luminext & ‘Future Cities’; speciale bijlage van uitgever Raconteur, internationaal verspreid in The Times in juni 2019.

Meer weten over smart lighting?

We geven u graag advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met onze account manager Marcel Hollanders en stel uw vragen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marcel Hollanders
Marcel Hollanders

Account Manager